Slovákov znepokojuje slepota – no slepí sú k ochrane očí

15.09.2007 Celý región

Obavy zo straty zraku majú Slováci viac ako z cukrovky alebo zo straty sluchu. Aj napriek obavám nie sú dostatočne informovaní o hlavnej príčine praktickej straty zraku – ochorení zvanom Vekom podmienená degenerácia makuly ...
Bratislava, 14.9.2007 - Podľa posledného prieskumu by značný počet Slovákov dal prednosť ochoreniu cukrovkou (40,8%) alebo strate sluchu (38,1%) pred čiastočným či úplným oslepnutím. Respondenti tiež prehlásili, že sa menej obávajú kŕčových žíl (49,9%) či impotencie (32,6%) ako problémov s očami.

Keď bola ľudom položená otázka, či sú si vedomí hrozby číslo jedna týkajúcej sa zdravia očí, Vekom podmienenej degenerácie makuly, odpovedalo alarmujúce percento respondentov (72,6%), že o nej nikdy nepočuli, čo je v prekvapujúcom rozpore s ich vyjadreným záujmom o zdravie očí. Degenerácia makuly, ktorá postihuje miesto na sietnici zvanej žltá škvrna alebo makula a postupne spôsobuje zhoršovanie ostrého centrálneho videnia, je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) „hlavnou príčinou slepoty vo vyspelých krajinách“. Prvé príznaky ochorenia sa môžu objaviť už v strednom veku. Akonáhle bolo raz diagnostikované zrakové poškodenie, nedá sa už oko úplne vyliečiť. Postupnú stratu zraku spôsobenú ochorením možno iba spomaliť. Pacienti postihnutí degeneráciou makuly postupne strácajú centrálne videnie, zachované zostáva iba periférne videnie. Ochorenie spôsobuje, že ľudia nemôžu čítať, pozerať televíziu, riadiť automobil alebo rozoznávať ľudské tváre. Jedinou možnosťou, ako sa chrániť pred čiastočnou stratou zraku či dokonca úplnou slepotou, je úprava životosprávy a hlavne správna výživa našich očí.

Štúdie preukázali, že primerané preventívne kroky od ranného veku môžu významne znížiť riziko rozvoja degenerácie makuly. Podľa najnovšej štúdie LUNA pôsobí príjem karoténoidov luteínu a zeaxantínu pozitívne na hustotu a zdravie makuly, čím zlepšuje kvalitu makulárneho pigmentu. Štúdia označila výživový doplnok Ocuvite® Lutein veľmi efektívnym v dosahovaniu týchto cieľov.

Ocuvite® Lutein je moderný výživový doplnok navrhnutý tak, aby poskytoval optimálnu výživu pre oko. Preparát Ocuvite® obsahuje jedinečnú kombináciu dvoch pre oko charakteristických karotenoidov luteínu a zeaxantínu, antioxidantov vitaminov C a E, zinku a selénu. Príjem doplnkov v spojení s primeranou diétou, rozumnou fyzickou aktivitou a vyhýbaním sa silnému slnečnému žiareniu, podporuje zdravie očí a napomáha predchádzať vzniku ochorenia.

Slováci by mali – čím skôr tým lepšie – prijať opatrenia na podporu zdravia svojich očí a zabrániť tomu, čoho sa boja najviac: slepoty.

Fakty
Percento Slovákov, ktorí sa veľmi obávajú oslepnutia 53,3%
Percento Slovákov, ktorí nikdy nepočuli o VPDM 72,6%
Percento pacientov postihnutých vekom podmienenou degeneráciou makuly v európskych krajinách, ktorí sú starší viac ako 65 rokov > 50%
Percento pacientov s pokročilou formou vekom podmienenej degenerácie makuly (VPDM) v európskych krajinách, ktorí sú starší viac ako 65 rokov 3,32%

O výskume VPDM
Výskum VPDM prebiehal od januára do júla 2007 pod vedením spoločnosti GFK Germany. Celkom odpovedalo 5860 ľudí starších viac ako 40 rokov z 10 európskych krajín: Českej republiky, Grécka, Maďarska, Poľska, Portugalska, Rumunska, Ruska, Slovenska, Španielska a Ukrajiny.

Viac na: www.ocuvite-medialibrary.com a www.ocuvite.sk

Bausch & Lomb je spoločnosťou, ktorá sa zameriava na výrobu prípravkov pre zdravé oči. Jej kontaktné šošovky, výrobky pre očných lekárov a optiky pomáhajú zákazníkom po celom svete. Značka Bausch & Lomb je jedným z najznámejších obchodných mien v obore očného lekárstva. Spoločnosť, založená v roku 1853, sídli v americkom Rochesteri. Obrat firmy, ktorá na celom svete zamestnáva viac ako 12 400 ľudí, činil v roku 2004 2,2 miliardy dolárov. Jej výrobky sú dostupné vo viac než stovke krajinách.
Martinu Pastuchovú
Omnimedia Public Relations
 

Vyberte región